Цените на горивата – накъде? Доставките и очакванията за пазара - анализ на енергийните експерти 

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Отново на фокус е пазарът на горива и процесите там, респективно цените за крайния потребител. Последните новини са, че КЗК налага глоба на „Лукойл“ в размер на близо 70 млн. лева заради злоупотреба с господстващо положение на пазара, което се изразява в прилагане на ценова преса спрямо конкурентите. Това и всичко по темата коментирахме в „Денят започва“ с бившия заместник-министър на икономиката и енергетиката – Явор Куюмджиев и Мартин Владимиров – енергиен експерт ЦИД.

„България е с най-евтините горива в цяла Европа. Единствено по-евтини бензини има в Беларус и Молдова“, каза Явор Куюмджиев. 

Според Мартин Владимиров в момента горивата в България са по-скъпи отколкото би трябвало да бъдат - при А95 с 52 ст., а при дизела с 65 ст.

„Принципно цената на суровия нефт в ценообразуването на горивата е около 42%. В момента, тъй като има голям дискаунт между цената на руския нефт и цената на световните борси, този дял на суровия нефт в ценообразуването е около 60%“, добави той.

Владимиров смята, че при факта, че има дерогация и „Лукойл“ не може да продава на други европейски пазари, освен на българския, би трябвало в момента да има свръх предлагане на горива, т.е. цената да се срине на българския пазар. 

Вижте целия разговор във видеото.
 

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад